niedziela, 15 maja 2011

Niedzielny obiad - kaczka z jabłkami

Kaczka nie jest modnym mięsem, więc bardzo ciężko ją kupić świeżą. Nam się udało upolować dwie piersi ze skórą, akurat na niedzielny obiad dla dwojga.

Tradycja kuchni polskiej. U mnie z młodymi ziemniakami i buraczkami cioci Jagody. Myslę, że pyszna by była z kasza jęczmienną.




Przepis to lekko zmodyfikowany przepis choco z forum cincin.


SKŁADNIKI:( po mojemu)

2 piersi kacze ze skórą
3 cebule
2 jabłka
ok. 100 ml octu balsamicznego
pół szklanki bulionu z kostki
sól, pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia ( masło klarowane)

Kacze piersi umyć, ponacinać skórę i całość polać octem balsamicznym, natrzeć solą , pieprzem i majerankiem. Odstawić na 1-2 godziny.

Cebulę pokroić w półpiórka, jabłka w półtalarki.
Zeszklić cebulę i dodać jabłka, chwilę poddusić ( aż puszczą sok).

Na patelni rozgrzać tłuszcz, położyć kaczkę skórą do dołu i smażyć aż skóra będzie apetycznie przyrumieniona na złoto-brązowo.

Mięso odwrócić i od razu podlać bulionem. Dusić ok 10 minut i dorzucić, wcześniej podduszone jabłka z cebulą i zioła. Dusić razem pod przykryciem ok 30 minut, tak żeby jabłka się rozpadły, no i oczywiście mięsko nie było surowe.

Smacznego!


Kaczka wyszła soczysta, miekka, aromatyczna... Dokładnie taka, jak chciałam. Serdecznie polecam!

PS. Mój ukochany kupił nowy obiektyw do aparatu. Zdjęcia teraz są IDEALNE.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaczkę :) Kojarzy mi się z dzieciństwem u prababci na wsi :)
    Twoja wygląda bardzo smakowicie.
    No i masz rację, obecnie świeżą ciężko dostać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Wam :*

    Ja swoją kupiłam w makro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Woow ale apetycznie się prezentuje - aż nabrałam ochoty na małą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana bardzo podobają mi się twoje przepisy dlatego będę wiernie podglądała waszą kuchnię :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod takim wrażeniem, że nie wiem co napisać....... UCZEŃ PRZERÓSŁ MISTRZA!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń