sobota, 25 czerwca 2011

Karkówka w kapuście czyli obiad, który robi się sam

Najłatwiejsze danie jakie znam :D

Mięsko zapiekane w kiszonej kapuście




Tym razem jest to u mnie karkówka. Tak naprawdę może być to każde mięso - drób, golonka, żeberka, może wołowina?

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg mięsa
majeranek

opcjonalnie czosnek , liść laurowy i ziele angielskie.

Sposób przygotowania:
Wykładamy naczynie żaroodporne połową kapusty, wkładamy mięsko, posypujemy majerankiem ( i/lub resztą przypraw), przykrywamy reszta kapusty, zamykamy naczynie, wsadzamy do pieca ( temp. ok 200 stopni) i zapominamy.

Po 1,5 godziny jak nam się przypominamy, wyciągamy i jemy :D

Roboty przy tym zero, a jaki smak :D pyszne solo, z chlebem lub z ziemniakami.

Jeśli użyjemy drobiu lub wołowiny, danie doskonale nadaje się na II fazę diety Dukana oraz na Soutch Beach.

EDIT:
coco.nut - nie trzeba przyprawiać mięsa, bo no przejdzie aromatem kapusty. Kiszona kapusta jest sama w sobie słona, czasem aż za i solenie jest zbędne. Między innymi dlatego to najłatwiejszy przepis świata :)

5 komentarzy:

  1. brzmi interesująco... a mięsa już nie trzeba solić i nie przyprawiać jakoś inaczej?

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję sobie do zrobienia, chętnie sprawdzę jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń